top of page

Kaip iš tikrųjų išsirinkti kremą brandžiai odai?

Atsimenu, kai man, būnant apie 27-erių, kosmetikos parduotuvės konsultantė pasiūlė įsigyti kremą nuo raukšlių. Atrodo, tarsi žaibu kas tada trenkė – lėkiau iš ten neatsigręždama. Galvojau, „Jūs ką?! Juk aš dar jauna, kokios dar raukšlės?”. Eh, jeigu galėčiau grąžinti laiką atgal, būčiau jos paklausiusi. Bet laiko neatsuksi, ir dabar, artėjant link 40, jau suku galvą, kurį kremą pasirinkti ir kaip neprašauti su poveikiu. Juk norisi ne tik veidą maloniai pateplioti, bet ir efekto, efekto, efekto!


Užsukus į (internetinę) parduotuvę galva sukasi ne tik nuo veido kremų gausos, bet ir nuo jų skirtumų. Kai kurie prekiniai ženklai užrašo amžių, kaip orientyrą, bet pastaruoju metu to savo rinkodaroje atsisako vis daugiau kosmetikos gamintojų. Pasirodo, taip yra todėl, kad pakankamai sudėtinga suskirstyti odos poreikius atsižvelgiant TIK į amžių, nes dar reikia įvertinti odos tipą, gyvenimo būdą, aplinką, kurioje būname didžiąją dalį laiko, netgi konkrečias situacijas ar gyvenimo tarpsnius.


Kremo sudėtis – dar didesnis labirintas moteriai, neturinčiai laiko gilintis į kosmetikos niuansus. Retinolis, keramidai, peptidai, lipidai, kolagenas, hialuronas... Maitinamasis, drėkinamasis, nuo raukšlių, su patempimo efektu, skaistinantis... Dvigubo poveikio, trejopo poveikio, VISAPUSIŠKO poveikio. Viskas daugybę kartų girdėta, bet ką iš tiesų pasirinkti – štai kur klausimas!

Kas yra brandi oda?

Pirmiausia, aptarkime dažniausiai užduodamą klausimą – nuo kelių metų oda jau yra brandi, t. y. nuo kada paaugliams skirtą kosmetiką turėtų pakeisti brandžios odos priežiūros priemonės? Atsakymas – nuo 25 metų. Maždaug tuo metu odoje įvyksta perversmas:iki tol odos ląstelės dauginosi dar pakankamai sparčiai, todėl oda savaime atsinaujindavo ir atrodė jaunatviška. Maždaug 25 metų pasiekiama ta riba, kai ląstelės dauginasi lėčiau, nei reikia odai atsistatyti. Be to, odoje mažėja natūraliai esančio hialurono ir kolageno, prasideda eilė kitų procesų, kurie, trumpai tariant, apibūdinami kaip odos senėjimas. Taip, oda, kaip ir visas organizmas, senti pradeda maždaug 25-erių.

Tiesa, priklausomai nuo odos tipo ir kitų anksčiau išvardintų veiksnių, senėjimo požymiai vienai moteriai gali išryškėti tik virš 35, o kita jau 27-erių pastebės pirmąsias raukšleles. Bėda ta, kad jeigu jos jau pasimatė, o dar neturite „anti-age“ kremo, tai verdiktas vienas – jau vėluojate.

Kokie yra odos senėjimo požymiai?

Raukšlės yra tai, kas pirmiausiai asocijuojasi su senatve, tačiau tai nėra vienintelis veidą sendinantis požymis. Jau nuo 25 metų galima pastebėti šiuos pakitimus: dehidrataciją, sausumą, odos netolygumus ir papilkėjimą.

Jei sulaukėte pastabų, kad atrodote nuvargusi, bet taip nesijaučiate, tai žinokite – pilka, suglebusi oda, patamsėję paakiai, skaistumo praradimas suteikia pavargusio (pasenusio!) žmogaus išvaizdą net jei raukšlės dar ir nesimato.

Pigmentuotas veidas irgi yra senatvės požymis. Tai, kad saulė sendina, girdėjome tūkstančius kartų, bet kad ji sendina iš tikrųjų, deja, dažniausiai suprantame tik jau įgiję pigmentinių dėmių. O jos, bjaurybės, dažniausiai daug sudėtingiau šalinamos nei raukšlės!

Galiausiai, oda palaipsniui praranda gebėjimą natūraliai palaikyti drėgmės balansą, todėl kuo toliau, tuo labiau jaučiamas sausumas, atsiranda „kempinės efektas“ – kai drėkinamosios priemonės įsigeria akimirksniu ir norisi tepti dar ir dar.

Tikriausiai paprasčiausia kremą pasirinkti kai itin aiškiai žinome, koks yra mūsų odos poreikis. Pavyzdžiui, jei labiausiai rūpi lyginti raukšles, kremo aprašyme ieškome pavadinimo „priešraukšlinis“, kaip kad daugelio moterų absoliutus TOP pasirinkimas „Filorga Time-Filler“, kurio sudėtyje yra panašiai kaip botoksas veikiančio tripeptido, mažinančio netgi įtampos raukšles.

Įvairaus tipo raukšlės, odos suglebimas ir poslinkis žemyn yra akivaizdūs senėjimo požymiai vyresniame amžiuje.





Dehidratacija – kaip atpažinti?

Odos dehidratacija nėra odos tipas, kai sakoma, kad oda sausa. Net ir riebi ar mišri oda gali būti dehidratuota, ir tai reiškia, kad joje yra 5 kartus mažiau drėgmės nei normaliai turėtų būti.

Jei odą tempia, nuolat jaučiamas diskomfortas ir ji neturi pakankamai skaistumo, ko gero, yra dehidratuota. Odoje vanduo cirkuliuoja iš gilesnių sluoksnių link paviršiaus, kur yra hidrolipidinis sluoksnis, saugantis nuo drėgmės praradimo. Kai šis sluoksnis dėl kokių nors priežasčių būna pažeistas, vanduo išgaruoja greičiau, ir odai turimų drėgmės resursų pradeda nepakakti – ji išsausėja. Stiprios dehidratacijos atveju net ir iki 30 metų gali išryškėti smulkių raukšlelių, o vyresniame amžiuje pagilėja ir jau turimos.

Šios problemos sprendimas apima du dalykus: drėgmės atstatymą ir hidrolipidinio sluoksnio atkūrimą. Kalbant apie kremą, lengviausia susigaudyti pagal pavadinimą, kuriame dažniausiai bus įpintas žodis „Hydra“, o aprašyme nurodyta, kad tai – drėkinamasis kremas, kurio sudėtyje neabejotinai rasime hialurono rūgšties.

Visgi, reikia atkreipti dėmesį ir į tai, koks hialuronas nurodytas.

Pavyzdžiui, prancūzų gamintojo „Laboratoires FILORGA“ intensyvus drėkinamasis kremas „Hydra-Filler“ yra geras pasirinkimas dėl jo sudėtyje esančio net trijų rūšių hialurono molekulių dydžio, nes tai užtikrina drėkinimą skirtingame odos gylyje.

Taip pat dėmesio verta Lietuvoje pasirodžiusi inovatyvi naujovė iš dermatologinės SVR laboratorijos – probiotikais praturtintas drėkinamasis veido kremas [Hyalu] Biotic, kuris papildomai aktyvina odos atsinaujinimo procesus. Jeigu manote, kad vien drėkinimo jūsų amžiuje jau nepakaks, tokią funkciją galima atrasti visapusiško poveikio kremuose. Tačiau reikia rinktis tokį, kur veikliųjų (tame tarpe ir drėkinančių) medžiagų koncentracija būtų tikrai aukšta, kaip, pavyzdžiui „Laboratoires FILLMED“ estetinės medicinos pagrindu sukurto „5HP Youth Cream“ formulėje.



Tai kas tai yra sausa oda?

Sausa oda, kaip odos tipas, pasižymi didesniu jautrumu, dažnai gali būti šiurkšti, pleiskanojanti, sudirgusi. Šiai odai būdingas ir tempimo jausmas, dėl to dažnai supainiojama su dehidratacija.

Net 50 % odos apsauginio barjero esančio odos paviršiuje, sudaro keramidai. Jie gali būti prilyginami cementui, kuris suklijuoja ląsteles ir tokiu būdu sukuria apsaugą nuo aplinkos poveikio.

Kai keramidų pritrūksta, apsauga susilpnėja ir odai tai atsiliepia dvejopai: greičiau praranda drėgmę (kaip dehidratacijos atveju) ir tampa mažiau atspari aplinkos poveikiui, dėl kurio jautri oda susierzina. Maža to, silpnėjant barjerui, ir taip gležna sausa oda praranda savo skaistumą, tvirtumą, suglemba, formuojasi arba gilėja raukšlės.

Šiuo atveju, kremą jau reikėtų rinktis tokį, kurio aprašyme nurodyta „maitinamasis“. Tai kiek suklaidina, nes atrodytų, kad sausai odai reikia drėkinimo, tačiau sausai ir suglebusiai odai atstatyti reikia minėtų keramidų. Pavyzdžiui veido kremas „Filorga Nutri-Filler“ sudėtyje turi taukmedžio sviesto ir argano aliejaus derinį, kuris skatina keramidų regeneraciją. Dažnai kremas su taukmedžiu būna gan riebus, tačiau konkrečiai šis yra lengvai įsigeriančios tekstūros, be to, formulėje yra ir daugiau komponentų, padedančių atstatyti odos struktūrą ir ją sutvirtinti. Kitas galima pasirinkimas – keramidais praturtintas SVR [Cera] Biotic veido kremas su probiotikais, kurie užtikrina, kad oda būtų stimuliuojama pati atsinaujinti.





Suaugusiųjų aknė ir kitos bėdos

Jeigu oda blizga, poros didelės ir aiškiai matomos, o karts nuo karto (dažniausiai – pačiu netinkamiausiu metu) pasipuošiate spuogais, tuomet, greičiausiai ji yra riebi, probleminė. Yra manoma, kad su amžiumi odos blizgesys ir problemiškumas mažėja, bet tai pasiteisina toli gražu ne visais atvejais. Suaugusiųjų aknė yra itin paplitusi ir neturi nieko bendra su nepasibaigusia paauglyste, kaip juokaujama.

Ryškiausias tokios odos požymis yra netolygumas – dideles poras kartais netgi sudėtinga užmaskuoti kremine pudra! O maskuoti norisi dar ir dėl to, kad tokios odos spalva dažnai būna papilkėjusi, visas veidas bendrai atrodo pavargęs.

Sebumas – odos gaminami riebalai – apsaugo ją nuo išdžiūvimo. Tačiau riebios odos atveju sebumo pagaminama daugiau, nei reikia, todėl jis oksiduojasi ir užkemša poras – trumpai tariant, tokiu būdu susidaro spuogai.

Šiuo atveju nei vien drėkinamasis, nei intensyviai maitinamasis kremas nepadės, nes problema yra per didelės poros ir sebumo perteklius, kurio išskyrimą reikia padėti odai subalansuoti. Tokias funkcijas atlieka kremai, kurių aprašyme nurodytas matinio efekto poveikis. „Filorga Time-Filler MAT“ kremo formulė iškart nušauna du zuikius: intensyviai koreguoja įvairių tipų raukšles ir užtikrina matinį efektą visą dieną. SVR laboratorija ir šiam atvejui sukūrė inovaciją su probiotikais: SVR [Pepti] Biotic kremas yra su peptidais, kurie padeda tolyginti odą ir suvaldyti nepageidaujamą blizgėjimą. Antiseptiniu poveikiu pasižymintis „Fillmed 6HP-Youth Cream“ unikalus savo veikliųjų medžiagų koncentracija. Ši priemonė matiškumą užtikrina dėl sudėtyje esančio cinko bei vitamino B6 – ingredientų, kurie slopina aknę sukeliančių bakterijų dauginimąsi.



Skaistumo trūkumas

Ar kada atkreipėte, kokia spindinti prancūzių oda? Joms svarbu ne tik mažinti raukšles, bet ir švytėti, atrodyti pailsėjusiai, gaiviai, todėl prancūzų kosmetikos gamintojai visada turi specialias linijas toms, kurios nori „pakrauti“ odą energija. Juolab, kad skaisti, švytinti, tolygi oda brandžiame amžiuje leidžia atsisakyti makiažo pagrindo, kuris, kaip taisyklė, suteka ir išryškina raukšleles.

Odos skaistumas priklauso nuo to, koks tolygus yra jos paviršius – kuo lygesnis, tuo geriau atspindi šviesą, todėl spindi.

Per mažai miego, nesubalansuota dieta, šaltis, hormoniniai pokyčiai, miesto tarša, žalingi įpročiai ir eilė įvairiausių priežasčių skatina laisvųjų radikalų gaminimąsi ir oksidacinį stresą. Su amžiumi oda lėčiau atsistato, susilpnėja jos apsauga, todėl prarandame kūdikišką veido tolygumą, o kartu ir skaistumą, įgyjame pilkšvą atspalvį, dažnai atsiranda pigmentinių dėmių ir, be abejo, raukšlių.

Jaunesnei arba ryškių senėjimo požymių dar neturinčiai odai šiuo atveju puikiai tiks „Filorga Oxygen-Glow Cream“, kuris odą skaistina ne tik estetinės medicinos pagrindu sukurta formule, bet ir dėl „HD-Photoperfector“ technologijos: smulkių perlamutrinių dalelių, kurios akimirksniu suteikia švytėjimo efektą. Vyresnei odai verčiau rinktis visapusiško (globalaus poveikio) kremą, nes dažnu atveju vien skaistinančios funkcijos neužtenka. Tokiu atveju galima rinktis prabangiausios formulės 2020 metų naujieną iš „Filorga“ laboratorijos - „Global-Repair“, kurio sudėtyje esantis niacinamidas, vitaminas C, azelaininė ir fitinė rūgštis šviesina ir skaistina odą. Dermatologinė SVR laboratorija odos skaistinimui neseniai pristatė kremą [C20] Biotic su net 20 % stabilizuoto vitamino C koncentracija. Vitaminas C yra žinomas kaip efektyviai odą drėkinantis ir skaistinantis komponentas, kurio, beje, oda natūraliai negamina, todėl jo resursus rekomenduojama papildyti kremo arba specialaus serumo pagalba.





Jei vis dar kyla abejonių

Kai kuriais atvejais pakankamai aišku, kuris kremas turi reikiamą sprendimą. Tačiau apie 40-uosius metus dažniausiai turime poreikį ne vienam, o keliems: ir raukšlės, ir patempimas, ir stangrinimas, ir skaistinimas...

Visapusiško poveikio kremai aprėpia daugelį dažniausiai pasitaikančių odos senėjimo požymių ir padeda juos spręsti viena priemone vietoje 3 ar 4. Atitinkamai jos yra ir brangesnės, nes atstoja keletą jų.

Kitas galimas būdas yra keisti kremus kas sezoną. Pavyzdžiui, vasarą rinktis drėkinamąjį, šaltajam sezonui maitinamąjį, o pavasarį, po žiemos, skaistinti veidą. Taip pat galima naudoti skirtingo poveikio dieninį ir naktinį kremą arba kai kurių kremų poveikį papildyti ar sustiprinti serumu.


NAUJIENOS IŠ SVR LABORATORIJOS JAU ATVYKO!



Visa dar turite klausimų? Užsukite į @CosmeKosmetika profilį Facebooke ir pasikonsultuokite su odos priežiūros konsultantais asmenine žinute.

1 977 peržiūros
bottom of page