top of page

Ką reikia žinoti apie kremus nuo saulės ir kaip teisingai išsirinkti?

Atrodo, jau lyg ir pakankamai žinome apie apsaugą nuo saulės. Ir visgi, kai kuriuos dalykus verta prisiminti ir pasikartoti prieš kiekvieną sezoną. Kasmet skaičius žmonių, kurie atsakingiau saugo savo odą specialiomis priemonėmis, didėja labai sparčiai. Tas gerai – reiškia, kad didėja ir sąmoningumas bei supratimas, kokias grėsmes odai sukelia saulės spinduliai.


Tiesa, net jei jau manote atradę savo mėgstamas priemones, visada verta prieš sezoną pasidomėti naujovėmis. Ir, jokiu būdu nebenaudoti tos, kurią įsigijote praeitą pavasarį! Dažniausiai priemonės galiojimas nuo atidarymo –12 mėnesių, o kartais ji savo apsaugines savybes gali prarasti ir po ilgo laikymo karštoje saulėje, automobilyje ar kitokiomis nepalankiomis sąlygomis. Tad nedvejokite ir neeksperimentuokite – nauja priemonė kas sezoną rekomenduojama dėl jūsų pačių apsaugos. Pagrindinius klausimus apie apsaugą nuo saulės mums atsakė Gyd. dermatovenerologė Ugnė Jarilinaitė – Grinaveckė.



Ar įdegsiu su kremu?

Naudojant kremus saulėje oda tikrai įdega, bet nenudega, todėl išgauti saugų įdegį tikrai įmanoma tinkamų priemonių pagalba. Kas greit nenudega saulėje, ilgiau turi gražią, rusvą odą, kuri nesilupa ir atrodo sveika. Kosmetikos sudėtyje naudojami antioksidantai saugo odą prieš saulės vonias, būnant saulėje ir po saulės. Niacinamidas taip pat leidžia atkurti DNR pažeidimus, sukeltus visų saulės spindulių.


UVA ar UVB?

Saulė turi trijų tipų spindulius – UVA (ultravioletinius A), UVB (ultravioletinius B) ir UVC (ultravioletinius C). Šios spinduliuotės skiriasi tarpusavyje bangos ilgiu ir skvarba į audinius, todėl odai labiausiai kenkia UVB ir UVA spinduliai. Kremas turi apsaugoti nuo UVB ir nuo UVA spindulių arba ant pakuotės turi būti užrašyta „plataus spektro“ (angl. broad spectrum) – tai reiškia, kad kremas apsaugos tiek nuo UVB, tiek nuo UVA spindulių.


Kas yra SPF?

SPF (angl. Sun Protection Factor) – apsaugos nuo saulės faktorius. Rekomenduojama rinktis kremą su didesniu nei SPF 30, kadangi toks kremas pasižymi didele apsauga nuo UVB spindulių. SPF skaičius žymi, kiek UVB spinduliavimo (proc.) sulaiko. Pvz., SPF 15 blokuoja maždaug 93-96 proc. UVB spindulių, SPF 25 – 96 proc, o SPF 30-50 – 98 proc. SPF neprailgina buvo saulėje laiko, todėl žmogus turi būti budrus ir tinkama pasitepti kas 2-3 val. Tie, kas nauodoja kremus su SPF 15, turi didesnę tikymybę susirgti odos vėžiu, jų oda greičiau sensta.


Ar reikia atsparaus vandeniui?

Pasitepus vandeniui astparia priemone nuo saulės, oda netampa nepralaidi vandeniui (angl. waterproof), tik atspari (angl. water resistant) . Atsparūs kremai išlieka ilgiau ant odos (nuo 30 min. iki 80 min.), tačiau juos taip pat reikia pakartotinai patepti, būnant saulėje.


Kaip išsirinkti tekstūrą?

Kremai, losjonai ir pieneliai apsaugo efektyviau nei purškiamos dulksnos. Kremai, losjonai geriau susigeria į odą, todėl jų efektyvumas yra patikimesnis. Tačiau purškiamos dulksnos puikiai tinka keliaujant, kai reikia gretai ir efektyviai apsaugoti odą nuo saulės, kai nėra galimybės nusiplauti rankų ar oda yra sudirgusi ir bet koks trynimas gali dar pabloginti situaciją. Moterų tarpe dulksnos populiarėja, ypač veido odoje, nes galima purkšti ir ant makiažo, po lazerinių ir injekcinių procedūrų (pvz. prieš einant pietauti į saulėtą lauko terasą). Purškiamos dulksnos vaikams gali būti naudojamos tik nuo 3 metų, dėl rizikos patekti į kvėpavimo takus.

Pasaulyje populiarėja priemonės du viename, t.y. apsauginiai kremai kartu su repelentais. Tačiau rekomenduoju tokių priemonių vengti, nes jos gali labiau dirginti odą. Pirmiausia panaudoti kremą nuo saulės ir tik po kurio laiko repelentus reikalingose vietose. Repelentai patekę ant odos gali ją išsausinti, sudirginti ar griaužti, ypač skysti, pagaminti alkoholio pagrindu.

Veidui ir kūnui rinktis atskirus, nes odos struktūra skiriasi skirtingose kūno vietose.


Ką sako priemonių nuo saulės kainos?

Brangesnis kremas, nereiškia, kad jis bus efektyvesnis. Reiktų atsižvelgti ne tik į kainą, bet ir į sudėtį.

Suaugusiesiems ir vaikams. Kuo skiriasi?

UVS spindulių poveikis – kaupiamasis, tai odą nuo saulės reikia pradėti saugoti jau vaikystėje. Oda „nepamiršta“ kiekvieno patirto „nudegimo“ saulėje, todėl ateityje didėja tikybė atsirasti pigmentacijai, odos darianiams, tokiems kaip keratomos, sirgti odos vėžiais. Vaikai turi didesnę riziką nudegti ir perkaisti saulėje.

Vaikų oda yra jautresnė, todėl ir kremo sudėtis yra kitokia – daugiau cinko oksido, tepasi storesniu ir riebesniu sluoksniu. Kūdikiams iki 6 mėn. visgi nerekomenduoju tepti odelės kremais, dėl odos jautrumo. Geriau vengti tiesioginių saulės spindulių ir naudoti galvos dangalus ir atitinkamus drabužius.

Suaugusiesiems skrirti kremai savo sudėtyje turi papildomų ingredientų, kurie lėtina odos senėjimo procesus. Saulės poveikis pirmiausia juntamas ir matomas raukšlėmis, tad norint turėti lygesnę odą dabar ir ateityje, privalo ją tinkamai apsaugoti.


Kaip teisingai pasitepti kremą nuo saulės?

· Užtepti 30 min prieš einant į lauką.

· Tepant pirmą kartą reikia tepti du sluoksnius, nes vienu metu užtepama tik 30-50 proc. rekomenduojamo kremo kiekio.

· Būnant saulėje rekomenduojama kremą pertepti kas 2-3 val. bei po stipraus prakaitavimo ar maudynių.

· Galima naudoti ir ant sausos, ir ant drėgnos odos.


Ką naudoti po saulės?

Po saulės vonių verta pasirinkti ir specialų kremą po saulės, kurio sudėtyje bus drėkinančių ir raminančių, priešuždegiminių medžiagų, tokių kaip kokosų aliejus, niacinamidas. Moksliniais tyrimais patvirtnta, kad tokie kremai slopina laisvųjų radikalų išsiskyrimą, oda greičiau atsistato.


 


974 peržiūros
bottom of page